Sinds begin dit jaar loopt Harm Verspaandonk (17) stage bij Haarstudio Duizel – al voor de tweede keer. Al vanaf zijn middelbare schoolperiode wist hij het namelijk zeker: ik wil het kappersvak in! Via een klasgenootje kwam hij bij de salon van Carmen uit. Hoe ging dat precies? Dat kan Harm je als geen ander uitleggen.

Kapper via klasgenoot

“Al vanaf het derde leerjaar had ik interesse in het vak”, vertelt Harm. “Toen mocht ik namelijk een snuffelstage doen bij een kapsalon, en dat was me zeer goed bevallen.” Harm richtte zijn pijlen namelijk op de opleiding ‘salonmanager dames’, maar al eerder kwam er een mooie kans op zijn pad.

Harm ging namelijk naar het Rythovius College in Eersel, net zoals Renée, de dochter van Carmen. “Ik zat bij haar in de klas en ze wist dat ik graag kapper wilde worden”, gaat Harm verder. “Toen Carmen rond de kerstperiode op zoek was naar extra krachten, vroeg ze aan haar dochter of die iemand wist. Zodoende mocht ik een dagje meedraaien, en dat beviel héél goed.”

Goede begeleiding

Harm volgt een BOL-opleiding, wat staat voor ‘Beroeps Opleidende Leerweg’ – vier dagen in de week naar de opleiding, de andere dag stage. Voor Harm is dat de woensdag. “Daar ben ik mee begonnen nadat ik ‘inviel’ tijdens kerst”, zegt hij. “Daarom wist ik dat ook een goede plek was om stage te lopen.”

Voor zijn opleiding is het de bedoeling dat hij ieder jaar een stagecontract afsluit. Tijdens zijn eerste jaar stapte hij halverwege het jaar over naar Haarstudio Duizel, omdat hij een goede klik had met Carmen. “Ik word 1-op-1 heel goed begeleid door haar. Ze legt veel uit, ik mag bij veel dingen meekijken en ook zelf doen. Het afgelopen jaar was erg lastig, omdat de school en de kapsalons meerdere keren dicht moesten. Carmen heeft me daar goed in geholpen. Ik kan stapsgewijs dingen leren en oefenen.”

Kijkje in de keuken

“Doordat ik een managementopleiding volg krijg ik ook allerlei dingen mee die verband houden met het kappersvak”, legt Harm uit. “Daar krijg ik dankzij Carmen hier ook de ruimte voor. Ik ontvang klanten, zet verfklanten in, was haren, beantwoord de telefoon, maak afspraken, ruim op, en ik neem af en toe knipklanten over als het even wat drukker is.”

“Ik krijg nu nog meer mee van wat er allemaal speelt bij het runnen van een salon. Dat is ook mijn uiteindelijke doel: een eigen salon hebben. Bij Haarstudio Duizel heb ik het heel goed naar mijn zin. Ik zie het wel zitten om hier volgend jaar ook stage te lopen!”